Bitterzoutbaden (Magnesiumsulfaat)

Dosering:

  • Badkuip                  250 gr gedurende 30 min
  • Voetenbad              50-100 gr gedurende 30 min

Er worden goede resultaten behaald met (voeten)baden met magnesiumsulfaat bij vermoeidheid, slapeloosheid, burn-out of autisme. Het gaat niet alleen om het magnesium, maar ook  om de sulfaten in het bitterzout.

Sulfaat (zwavel) heeft je lichaam nodig voor allerlei biochemische processen. Voor het bouwen van zwavelbruggen in eiwitstructuren, zoals voor in je haren, heb je zwavel nodig. Het lichaam gebruikt zwavel uit zwavelhoudende aminozuren zoals in eieren, maar ook uit zwavelhoudende groenten zoals spruitjes en broccoli. Sulfaten zijn ook belangrijk voor de lever om diverse hormonen en toxinen te kunnen afbreken.

Dat proces noemen we detoxificatie. Dat doet de lever als er tenminste de juiste stoffen aanwezig zijn om het proces goed te laten verlopen.

In het detoxificatieproces kent de lever twee fases:

  • In de eerste fase worden vetoplosbare stoffen wateroplosbaar gemaakt en in de tweede fase worden die wateroplosbare stoffen uitgescheiden via bijvoorbeeld de nieren.
  • In de tweede fase van de leverdetoxificatie kennen we een aantal belangrijke biochemische processen zoals methylering en de sulfatie. Als die sulfatie niet goed verloopt kun je problemen krijgen met de afbraak van stresshormonen en van oestrogenen. Als je stresshormonen niet goed kunt afbreken, steven je af op een burn-out. Dat is dan geen psychische aandoening , maar een lichamelijke overbelasting. Ook zie je dan vaak issues zoals darmklachten, afbrekende haren en slappe nagels.

De sulfatie verloopt bij ongeveer 85% van de mensen met autisme niet optimaal (volgens schattingen). Zij hebben vaak een of meer erfelijke mutaties die dit proces bemoeilijken.

Sulfaten worden moeilijk door de darm opgenomen, vandaar dat de opname via de huid een prima alternatief is. Een (voeten)bad met bitterzout kan je lichaam weer voorzien van extra sulfaten om bijvoorbeeld stresshormonen af te breken. Zo’n bad heeft daardoor een ontspannende werking.

En na een voetenbad slaap je heerlijk……

 

Bron: Yvonne van Stigt, Master in de klinische Psycho Neuro Immunologie